
SKŁADNIKI NA 7 KOTLECIKÓW:
- 300g szpinaku -świeży bądź mrożony (2 zł)
- 1 kostka tofu naturalnego 180g (5 zł)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki bułki tartej oraz bułka tarta do panierowania
- 1 jajko ze wsi (0,70 zł)
- 1/2 cebuli (0,10 zł)
- 3 ząbki czosnku (0,70 zł)
- kilka kropel soku z cytryny
- przyprawy: sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na patelni razem z utartym czosnkiem.
2. Na patelnię dorzucamy szpinak i czekamy aż woda wyparuje. W przypadku świeżego szpinaku należy go wcześniej opłukać wodą i dusić na patelni pod przykryciem aż zwiędnie. Masę wrzucamy do miski.
3. Tofu rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy za pomocą rąk i także dodajemy do szpinaku.
4. Dosypujemy mąkę, bułkę tartą i wrzucamy jajko. Skrapiamy cytryną. Mieszamy i przyprawiamy.
5. Czekamy aż masa ostygnie i formujemy kotlety panierując w bułce tartej.
6. Smażymy na oleju lub oliwie.
![]() |
Ogórek kiszony od mamy z piwnicy (ogórek z piwnicy, nie - mama!) sprawdzi się na talerzu niczym...no właśnie niczym co? |
Tadzik nie próżnuje. Piosenka na dziś to Herman's Hermits - No milk today.
Wygląda przepysznie. Żeby tylko chciało mi się zrobić tak jak chce mi się zjeść...
OdpowiedzUsuńŁapotku zapewniam Cię, że zrobienie tych kotletów zajmuje chwilę, a zawsze przecież możesz sobie zrobić np. 10 kilo i zamrozić ;-) albo zaprosić mnie abym pomogła Ci je zutylizować!
OdpowiedzUsuńNominacja do Liebstera u mnie na blogu:
OdpowiedzUsuńzewkuchni.wordpress.com
Zapraszam do zabawy!
Kasiu, ja spróbuję bez jajka, bo Łukaniu nie je. Ale myślę, że wyjdzie:) Szpinaku mamy pełno na ogrodzie:) W ogóle fajny ten Twój blog, ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to pisze Gosia, Kingi bratowa (kiedyś widziałyśmy się w Lidlu, ale miałam opóźniony zapłon i nie poznałam Cię od razu:/)
Haha :-) Witaj! Ja też wtedy w Lidlu Cię do końca nie poznałam! :-) Parę lat minęło od Szkoły Muzycznej! :-) Bardzo się cieszę, że blog się podoba. Długo już nic nie wrzucałam, ale teraz na wakacje rozpocznę nowy sezon! Zazdroszczę szpinaku na ogrodzie! Ja mam niestety w sklepie i od czasu do czasu z ogródka stargardzkiego ;-) Pozdrówka!
OdpowiedzUsuńmmm.. właśnie skończyłam pierwszą część i masa się studzi :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, nie mogę się doczekać końcowego efektu!
W takim razie czekam na efekt finalny! Może jakieś foto? :-) Aha no i smacznego!
OdpowiedzUsuńDodałam fetę; wyszły oblednie pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
MaG.
24 yrs old Account Coordinator Jilly Pullin, hailing from Levis enjoys watching movies like Princess and the Pony and Hunting. Took a trip to Historic Area of Willemstad and drives a M3. zerknij na ta strone
OdpowiedzUsuń