
SKŁADNIKI NA 2 SŁOICZKI KREMU:
- dwa opakowania suszonych daktyli (400g)
- 2 dojrzałe banany
- 3 duże łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu (można także dodać przyprawę do piernika - będzie bardziej świątecznie)
KOSZT JEDNEGO SŁOIKA: około 5 zł
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Daktyle moczymy (najlepiej na noc) w misce w przegotowanej wodzie. Należy zwrócić uwagę, czy są to daktyle z pestkami czy bez. Pestki należy usunąć przed zmieleniem.
2. Następnego dnia odlewamy nadmiar wody z miski. Dorzucamy obranego banana oraz kakao i przyprawy. Blendujemy do uzyskania odpowiedniej, kremowej masy. Nie dodajemy cukru, gdyż suszone daktyle mają go w sobie już wystarczająco!
Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, możemy rozrzedzić ją dolewając odrobinę wody i ponownie zblendować. Moje słoiki z daktylowym kremem postanowiłam zapasteryzować aby przetrwały zimę i cieszyły nasze kubki smakowe w najodpowiedniejszym momencie, jeśli nie mamy czasu lub chęci na ich przygotowanie.
Krem naprawdę pyszny. Połączenie banana z daktylami to strzał w 10! Przepyszny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje! Ostatnio eksperymentowałam i przyznam, że na bazie tego kremu z odrobiną mąki można nawet upiec ciasto!
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :) Czy mogłaby Pani podzielić się tym przepisem?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Postaram się w najbliższym czasie wrzucić na bloga :-)
Usuń