sobota, 20 kwietnia 2013

Cieciotwór Słoneczny - kotlet z ciecierzycy i słonecznika

Jedna z najpopularniejszych w rodzinie bobowatych - cieciorka ze swoimi wspaniałymi składnikami odżywczymi (fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i błonnik) wreszcie zawitała na bloga i to w formie kotleta! Już dawno zanosiłam się z tym zamiarem, a połączenie jej z nasionami słonecznika podpowiedziała mi słoneczna pogoda! Także słonecznik w wazonie, na talerzu i w Galerii (szczegóły poniżej).

Jako, że czasem nachodzą mnie różne skojarzenia, które łączą kulinaria nie tylko z muzyką (jak w przypadku Muzycznego Kącika Tadzika), postanowiłam utworzyć nową jakość na blogu. Mianowicie Kącik WizuaLizu, gdzie w bardzo luźnej formie spisywać będę wszelkiego rodzaju nawiązania do sztuk wizualnych bardzo szeroko pojętych. Potraktujmy to jako liźnięcie tego tematu :-)

Do dzieła! [dosłownie i w przenośni ;-) ]



 
SKŁADNIKI NA 4 DUŻE KOTLETY:
  • puszka cieciorki konserwowej lub z paczki (uprzednio trzeba namoczyć i ugotować) (3 zł)
  • 1/2 puszki białej fasoli (1 zł)
  • 100g słonecznika (2 zł)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki tahini - pasty sezamowej (jeśli ktoś nie posiada, można pominąć)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 średnia cebula (0,50 zł)
  • 2 duże ząbki czosnku (0,50 zł)
  • 1 jajko wiejskie (0,70 zł)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, gałka muszkatołowa
  • zmielone siemię lniane lub bułka tarta
KOSZT JEDNEGO KOTLETA: około 2 złote


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wrzucić cieciorkę oraz fasolę.

2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni do zeszklenia. Dorzucić do miski.

3. Słonecznik zmielić w młynku do kawy i także dorzucić do miski wraz z mąką ziemniaczaną, koncentratem i pastą sezamową.

4. Wbić jajeczko i przyprawić.

5. Odstawić aby masa się przegryzła. Zblenderować lub utrzeć widelcem.

6. Kotlety formować w rękach obtaczając w zmielonym siemieniu lnianym lub bułce tartej. Mocno uciskać.

7. Smażyć na rozgrzanym oleju i małym gazie. Kotlety pomimo, że w konsystencji są miękkie na patelni zrobi się skorupka, więc nie powinno być problemów z kolokwialnie rzecz ujmując, rozwalaniem się ich podczas smażenia.



 Proponuję taki sposób podania: z sałatą lodową, pomidorem i czerwoną cebulą. Obowiązkowo skropione cytryną aby witamina C mogła nam pomóc w przyswajaniu cennych składników odżywczych!






Cieciotwora można również wykorzystać w formie Sałatoburgera! He! ;-)









Słonecznik jest też głównym obiektem prac bardzo znanego na całym świecie chińskiego Artysty Ai Weiweia znienawidzonego przez chińskie władze i wielokrotnie więzionego. W październiku 2010 roku w londyńskiej Hali Turbin ( 3400 m2) w Tate Modern rozpoczęła się jego wystawa Sunflower Seeds. Na podłodze wielkiej hali Artysta wysypał sto milionów ziaren słonecznika, które pokrywały na wysokość kilku centymetrów całą halę. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że ziarenka te były ręcznie malowane przez 1600 mieszkańców miasta Jingdezhen (Chiny), gdzie wytwarza się porcelanę od tysiąca lat. Przygotowanie ziaren na wystawę trwało kilka lat. Niezwykła praca nie tylko w kontekście społecznym, ale także i politycznym.

oficjalna strona artysty: http://aiweiwei.com/




 link do filmu w jaki sposób powstawała wystawa Sunflower Seeds







 Pamiętajcie, jutro Dzień bez zjadania się nawzajem!








4 komentarze:

  1. Ktoś będzie musiał stanąć w obronie uciskanych kotletów!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale one lubią być uciskane! Inaczej nie byłyby sobą! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. długołikendowy zastój na blogu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę niestety tak, ale... w ramach rekompensaty już niedługo coś naprawdę dobrego!

    OdpowiedzUsuń