niedziela, 25 stycznia 2015

Czosnkowe masło z orzechów nerkowca (wegańskie)

Olej kokosowy powstaje poprzez tłoczenie twardej części orzecha palmy kokosowej. Oprócz walorów smakowych posiada także silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Jest szalenie uniwersalny; nie dość, że stosujemy go w kuchni smażąc na nim lub dodając do różnych potraw, to wieczorem staje się najlepszym balsamem do ciała, który pielęgnuje i odżywia skórę i włosy. Dlatego nie powinno go zabraknąć w naszej spiżarni.
Bardzo ciekawe jest, że olej kokosowy zastyga w temperaturze poniżej 25°C, natomiast powyżej przyjmuje konsystencję płynną. Postanowiłam zatem to wykorzystać do produkcji mojego masła, które po wstawieniu do lodówki zastyga i staje się twarde, natomiast po wyciągnięciu i odstaniu kilku minut spokojnie nadaje się do smarowania.



SKŁADNIKI NA MAŁY POJEMNICZEK (około 50g)

  • pół szklanki orzechów nerkowca 
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • ząbek czosnku
  • dwie gałązki bazylii świeżej lub łyżeczka suszonej
  • szczypta soli
KOSZT: około 3 zł




 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do rozdrabniacza wsadzamy nerkowce, olej kokosowy, świeżą bazylię (lub suszoną), czosnek i sól.


2. Mielimy kilka minut co chwilę otwierając i zbierając masę do środka w celu uzyskania oczekiwanej konsystencji.



Zrobiłam dwie wersje masła. To bardziej zielone (zdj. poniżej) jest ze świeżą bazylią, która podczas mielenia puściła soki i zabarwiła masło na zielono...


...oraz wersję z suszoną bazylią, gdzie masa przybiera odcień orzechów. Oba jednakowo smaczne!


PS. Masło poleca się do pieczenia oraz jako pasta do kanapek!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz