SKŁADNIKI NA 3 LITRY ZUPY:
bulion:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- część liściasta pora
- 1/2 selera naciowego
- 2 litry wody
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy (pasta) 500g
- roślinna kostka rosołowa
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka chilli
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Obieramy marchewkę, pietruszki oraz seler i wrzucamy do garnka. Dodajemy pora oraz seler naciowy i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem około 50 minut.
2. W międzyczasie: papryki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Układamy w piekarniku na folii spożywczej lub papierze do pieczenia wierzchem do góry. Pieczemy aż skóra sama będzie odchodzić, a wierzch będzie niemalże czarny.
3. Gdy bulion się gotuje, a papryka piecze jest to najlepszy moment aby zabrać się za krojenie cebuli w piórka. Smażymy ją na oleju aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy posiekany czosnek oraz łyżkę miodu i jeszcze przez jakiś czas dusimy.
4. Gdy bulion będzie już gotowy, wyciągamy z niego warzywa (można z nich sporządzić tradycyjną, polską, warzywną sałatkę), wrzucamy cebulę. Paprykę wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie. Obieramy ze skórki, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.
5. Do gotującej się zupy wlewamy przecier pomidorowy, kostkę rosołową, paprykę wędzoną, słodką, sól, pieprz, chilli, sos sojowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Chwilę przed wyłączeniem dorzucamy fasolę i kukurydzę aby się zbytnio nie rozgotowała.
Jeśli preferujecie zupę bardziej gęstą, najlepiej będzie dolać około pół litra wody mniej. A na następny dzień zrobić z zupy sos do makaronu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz