niedziela, 1 lutego 2015

Paprykova - zupa z pieczonej papryki

Chciałam Wam zwrócić uwagę na totalny, jak to mówią "must have" w każdej kuchni, czyli wędzoną paprykę. Niestety, ale nie jest często dostępna w sklepach detalicznych, ale w internecie można się w nią zaopatrzyć bez problemu, koniecznie w większych ilościach. Mi osobiście najbardziej przypomina zapach wędzonego boczku, dlatego idealnie nadaje się do zup, gulaszy, pasztetów czy np. past. Jak donosi nam producent na opakowaniu jest to najzwyklejsza słodka papryka poddana procesowi wędzenia. Musicie koniecznie spróbować! 

SKŁADNIKI NA 3 LITRY ZUPY:

bulion:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • część liściasta pora
  • 1/2 selera naciowego
  • 2 litry wody
pozostałe składniki:
  •  4 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy (pasta) 500g
  • roślinna kostka rosołowa
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.  Obieramy marchewkę, pietruszki oraz seler i wrzucamy do garnka. Dodajemy pora oraz seler naciowy i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem około 50 minut.


2. W międzyczasie: papryki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Układamy w piekarniku na folii spożywczej lub papierze  do pieczenia wierzchem do góry. Pieczemy aż skóra sama będzie odchodzić, a wierzch będzie niemalże czarny.


3.  Gdy bulion się gotuje, a  papryka piecze jest to najlepszy moment aby zabrać się za krojenie cebuli w piórka. Smażymy ją na oleju aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy posiekany czosnek oraz łyżkę miodu i jeszcze przez jakiś czas dusimy.

4. Gdy bulion będzie już gotowy, wyciągamy z niego warzywa (można z nich sporządzić tradycyjną, polską, warzywną sałatkę), wrzucamy cebulę. Paprykę wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie. Obieramy ze skórki, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu. 

5. Do gotującej się zupy wlewamy przecier pomidorowy, kostkę rosołową, paprykę wędzoną, słodką, sól, pieprz, chilli, sos sojowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Chwilę przed wyłączeniem dorzucamy fasolę i kukurydzę aby się zbytnio nie rozgotowała.



Jeśli preferujecie zupę bardziej gęstą, najlepiej będzie dolać około pół litra wody mniej. A na następny dzień zrobić z zupy sos do makaronu :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz