czwartek, 14 marca 2013

Tofu po grecku - Marchewkowe pole (z cyklu: zamienniki mięsa)

W marchewkowym stanie jest najlepiej mi, dlatego kolejnym przykładem z cyklu: zamienniki mięsa, będzie Tofu po grecku, czyli wegetariański tuning naszej dobrej i znanej polskiemu podniebieniu rybie po grecku. To jest potrawa, która za każdym razem, gdy ją serwuję generuje jedno pytanie: A co to jest za ryba?  Naprawdę łatwo można zastąpić zwykłą rybę, np. tofu (jak w tym przypadku), które przypomina rybę konsystencją, strukturą oraz smakiem. Tym razem skorzystałam z gotowego tofu firmy Polsoja, które bez problemu można znaleźć np. w Piotrze i Pawle, sklepach ze zdrową żywnością oraz innych hipermarketach. 

Jak widać jeśli chodzi o potrawy wegetariańskie mamy duże pole do popisu! Pole... właśnie pole! Tutaj mamy do czynienia z istnym Marchewkowym polem! Więcej w Muzycznym Kąciku Tadzika...

Zobaczcie jak łatwo można zamienić mięso na produkt roślinny nie okupiony niczyim cierpieniem, nie tracąc na walorach smakowych!


SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
  • 1 opakowanie tofu 180 g marynowanego lub naturalnego (5 zł)
  • 3 średnie marchewki (0,70 zł)
  • 1 mała pietruszka (0,30 zł)
  • kawałeczek selera
  • 1 średnia cebula (0,20 zł)
  • przecier pomidorowy płynny 500g (3 zł) lepszy byłby przecier domowej roboty, ale wiem, że mało kto ma dostęp
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego (0,50 zł)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub bułki tartej
  • 1 jajko eko (0,70 zł)
  • 2 ząbki czosnku (0,20 zł)
  • kilka łyżek sosu sojowego (0,50 zł)
  • olej
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól i pieprz, papryka słodka
KOSZT 2 DUŻYCH PORCJI: niecałe 11 złotych

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Tofu kroimy na plasterki (około 0,5 - 1 cm) i zanurzamy w marynacie z sosu sojowego i wody (lub bulionu warzywnego), tak aby przykryło je całkowicie. Odczekać około 0,5 - 1h zanim wsadzimy na patelnię.

2. W międzyczasie ścieramy na tarce nasze Marchewkowe pole: marchewkę, pietruszkę i seler oraz kroimy cebulę. Cebulę podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy starte warzywa, zalewamy koncentratem. Dokładamy koncentrat ze słoiczka i przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem przez około 20-30 minut.

3. Z marynaty tofu odlewamy wodę i panierujemy jak zwykłe kotlety. Z tym, że do siemienia lnianego dosypujemy ziół prowansalskich! Obtaczamy w jajku i w panierce i obsmażamy na patelni z dwóch stron.Usmażone układamy płasko na dnie półmiska.

4. Polewamy z wierzchu masą marchewkowo - pomidorową. Ostygnięte wkładamy do lodówki. Najlepsze na drugi, trzeci dzień po odstaniu!







Tym razem do posłuchania piosenka Marchewkowe pole z repertuaru zespołu Lady Pank, do której tekst napisał Andrzej Mogielnicki. Utwór (jak i cała płyta) wykonany na potrzeby filmu animowanego O dwóch takich co ukradli księżyc warszawskiego Studia Miniatur Filmowych, którego wcześniej wspomniane Marchewkowe pole było jednym z odcinków. Zrealizowany w roku 1985.




To co, wszystko się może zdarzyć? GO VEGE! :-)

Pamiętajcie, że jutro Dzień bez zjadania się nawzajem!








2 komentarze:

  1. Smakowicie wyglada! Idealnie na zblizajace sie Swieta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. JADLEM I ZYJE !!!

    OdpowiedzUsuń