
Składniki na 3 kulki (porcja na dwie osoby):
- 200 g ryżu białego (1,30 zł)
- 2 kostki warzywne ekologiczne (2 zł)
- 1/2 mozzarelli (1,50 zł)
- bułka tarta (0,30 zł)
- groszek zielony (0,50 zł)
- 30 g masła pokrojone w kostkę (0,80 zł)
- 1 jajko (0,70 zł)
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy razem z kostkami bulionowymi nieco dłużej niż podaje przepis na opakowaniu. Bulion przecedzamy przez durszlak do garnka (z pewnością przyda nam się do kolejnego dania). Po określonym czasie wyjmujemy ryż, wbijamy jajko, mieszamy i czekamy aż ostygnie. Ryż musi być troszkę rozgotowany, aby nam się lepiej kleił. Formujemy na ręce jedną połowę kuli, do środka wsadzamy mozzarellę, kostkę masła i groszek i "zamykamy" kolejną porcją ryżu. Bardzo mocno ściskamy i wyrabiamy w rękach kulę. Musi być twarda, żeby się nie rozleciała. Delikatnie obtaczamy cienką warstwą bułki tartej. W garnku rozgrzewamy olej, którego musi być tyle, aby pokryło mniej więcej 3/4 wysokości kulki. Smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumieni, po czym obracamy. Gotową kulkę zawijamy w serwetkę i jest już gotowa do jedzenia. BON APPETIT!
![]() | ||
Arancini napotkane na straganie w Weronie |
A na deser... sycylijska piosenka oraz panorama Palermo z widokiem na góry, którą zrobiłam podczas jednej z wypraw na Sycylię
fajnie to "ugryzłaś"
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) czekam na kolejne przepisy!
OdpowiedzUsuńkocham ten blog!!!
OdpowiedzUsuń:)
Asia Swobo
Dzięki Lodźka! Niedługo mam zamiar wprowadzić nowinke na blogu, zobaczysz - ucieszysz się wielce. Ale to wszystko już wkrótce! Śledź bloga! PS Nie jedz mięsa! :-) Pozdro!
OdpowiedzUsuńStresujące na etapie przygotowanie, ale efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń