Na pierwszy ogień danie z cyklu tych nadzianych, w których najlepsze jest to, że
można nadziewać wszystko i wszystkim. Proszę oszczędzić kota!
Składniki (dla dwóch osób):
- 1 średni bakłażan
- 10 pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 średnia cebula
- 1/4 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz, papryka słodka (lub pikantna jak kto woli), tymianek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ser do starcia lub położenia na wierzch (może być Camembert lub zwykła Gouda)
- dwie łyżki sosu sojowego
Sposób przyrządzania:
Bakłażana przecinamy na pół i wydrążamy łyżką. Wnętrzności zachowujemy do farszu. Pieczarki i paprykę kroimy (w kształty dowolne ;-) ) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak "puszczą soki" dodajemy cebulę i potem czosnek. Na końcu pokrojone wnętrzności bakłażana. Masę smażymy ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i przyprawy. Przekrojone bakłażany (nie obieramy ani nie obcinamy końcówek!) nasączamy sosem sojowym. Następnie nadziewamy farszem aż po same brzegi i przykrywamy plastrami sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut aż do roztopienia się sera. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej chwilkę odczekać żeby ostygły - smak będzie intensywniejszy...
A tego pozytywnego utworku można posłuchać sobie przy smażeniu!
Piekarnik rozgrzany na maksa?
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie! Ja mam taki gazowy, więc temperatury Ci nie podam, bo wszystko jest bardziej "na oko" :-) Na 3/4 mocy!
OdpowiedzUsuń