środa, 13 lutego 2013

Bakłażan z pieczarkami (z cyklu 'ten nadziany')

Na pierwszy ogień danie z cyklu tych nadzianych, w których najlepsze jest to, że można nadziewać wszystko i wszystkim. Proszę oszczędzić kota!  

Składniki (dla dwóch osób):
 
  • 1 średni bakłażan
  • 10 pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  •  przyprawy: sól i pieprz, papryka słodka (lub pikantna jak kto woli), tymianek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ser do starcia lub położenia na wierzch (może być Camembert lub zwykła Gouda)
  • dwie łyżki sosu sojowego


Sposób przyrządzania:

Bakłażana przecinamy na pół i wydrążamy łyżką. Wnętrzności zachowujemy do farszu. Pieczarki i paprykę kroimy (w kształty dowolne ;-) ) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak "puszczą soki" dodajemy cebulę i potem czosnek. Na końcu pokrojone wnętrzności bakłażana. Masę smażymy  ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i przyprawy. Przekrojone bakłażany (nie obieramy ani nie obcinamy końcówek!) nasączamy sosem sojowym. Następnie nadziewamy farszem aż po same brzegi i przykrywamy plastrami sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut aż do roztopienia się sera. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej chwilkę odczekać żeby ostygły - smak będzie intensywniejszy...







A tego pozytywnego utworku można posłuchać sobie przy smażeniu!







2 komentarze:

  1. Piekarnik rozgrzany na maksa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Niekoniecznie! Ja mam taki gazowy, więc temperatury Ci nie podam, bo wszystko jest bardziej "na oko" :-) Na 3/4 mocy!

    OdpowiedzUsuń