sobota, 23 lutego 2013

Jajecznica ze szparagami i szczypiorkiem


Szparagi w swej  ciekawej historii zasłużyły już sobie na miano leku na wątrobę, nerki, a także na bolące zęby. Mało kto wie, ale używane były także jako afrodyzjak. Więcej ciekawostek oraz historię tego delikatnego i smacznego warzywa polecam poczytać w artykule:
Ze względu na sezon, a w zasadzie jego brak na niekorzyść szparaga, niestety, byłam zmuszona użyć tych w wersji "słoikowej". Byle do wiosny!

Składniki na dwie porcje:
  • 5 jajek (4,5 zł)
  • 1/2 cebuli (0,10 zł)
  • masło lub oliwa
  • szparagi (około 7 pędów - 2,50 zł) najtańsze szparagi dotychczas znalazłam w Netto - niecałe 5 złotych za słoiczek
  • szczypiorek (najlepiej z domowej hodowli parapetowej)
  • przyprawy do smaku: sól pi pieprz
KOSZT JEDNEJ PORCJI:  około 3,50 zł

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na maśle lub oleju. Do tego dodajemy wymieszane jajka w osobnym półmisku. Smażymy. Ze względu na to, że szparag jest wyjątkowo delikatny, dodajemy go pokrojonego na samym końcu. Wrzucamy także drobno posiekany szczypiorek. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz