poniedziałek, 18 lutego 2013

Risotto curry z pieczarkami, żurawiną i mlekiem kokosowym (danie wegańskie)

na zdjęciu z kotlecikami tofu-jajecznymi
Razem z moją Pomocnicą Gochą postanowiłyśmy nieco zaeksperymentować w niedzielne popołudnie i z naszych usilnych starań wyszło te oto danie. Okazało się, że dorzucenie garści żurawiny było świetnym pomysłem zarówno smakowym, jak i zdrowotnym, gdyż, jak wiadomo, żurawina jest źródłem witamin B i C (która to poprawia przyswajalność żelaza w potrawach).

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g ryżu białego (2 zł)
  • mleczko kokosowe 165 g (3,60 zł)
  • 100 g pieczarek (1 zł)
  • 1 cebula czerwona (0,40 zł)
  • 1/2 cebuli białej (0,10 zł)
  • 50 g żurawiny (2 zł - podaję szacunkową kwotę, gdyż żurawinę można dostać w różnym przedziale cenowym)
  • przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz (1 zł)
  • 2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego (2 zł)
KOSZT JEDNEJ PORCJI:  około 3 złote

Sposób przygotowania:

Ryż gotować będziemy dusząc go na patelni. Na dużą patelnię wlewamy wodę, w której rozpuszczamy kostki warzywne bulionowe. Dosypujemy cały ryż luzem. Gotujemy tyle ile wskazuje czas na opakowaniu. Ryż będzie bardzo chłonął wodę, dlatego w międzyczasie można dolewać przygotowaną wodę albo białe wino. Dodajemy także całą puszkę mleka kokosowego. Na osobnej patelni smażymy pokrojone pieczarki oraz cebulę. Gdy ryż będzie już gotowy dosypujemy do niego pieczarki z cebulą. Na koniec przyprawiamy curry, kurkumą, papryką, solą i pieprzem do smaku wedle upodobania i wsypujemy garść żurawiny. Mieszamy chwilę i mamy gotową potrawę do podania. Smacznego!





tutaj dodaję papryki prosto z paprykowej stolicy - Budapesztu


na zdjęciu z kotlecikami tofu-jajecznymi
na zdjęciu z kotlecikami tofu-jajecznymi




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz