czwartek, 21 lutego 2013

Penne z brokułem i zieloną fasolką otulone lazurem


Następne posty jak pożyczę fundusze na dalsze życie!

Składniki na jedną porcję:

  • 1/2 brokuła (1,50 zł)
  • garść fasolki zielonej (1 zł)
  • 50g makaronu penne (0,50 zł)
  • 50 g sera lazur (2 zł)
  • 1/2 szklanki mleka (0,50 zł)
  • kawałek masła
  • 1/4 dużej cebuli (0,10 zł)
  • 3 ząbki czosnku (0,50 zł) 
  • przyprawy: sól
  • łyżka mąki
KOSZT JEDNEJ PORCJI:  około 6 złotych


Sposób przygotowania:

Brokuł i fasolkę ugotować al dente w garnku z wrzącą wodą. To samo zrobić z makaronem.

SOS:

Cebulkę posiekać bardzo drobno i usmażyć na rozpuszczonym maśle. Na patelnię zetrzeć na tarce czosnek. Zalać mlekiem. W osobnej szklance przygotować sobie "wywar z mąki", czyli odrobinę mleka z łyżką mąki dobrze wymieszanej. Do sosu dodać pokrojony ser lazur. Poczekać aż się rozpuści ciągle mieszając. Do całości na koniec dodać "wywar z mąki" i poczekać aż zgęstnieje. Posolić do smaku uważając, aby nie przesadzić - lazur już jest słony. Na talerzu ułożyć makaron, następnie warzywa i polać wszystko sosem. Smacznego! 

PS Można dodać więcej lazura, wtedy sos będzie intensywniejszy.





 A to tak a propos jednego składnika z tego dania. Oni już wtedy wiedzieli co jest najzdrowsze!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz