Następne posty jak pożyczę fundusze na dalsze życie!
Składniki na jedną porcję:
- 1/2 brokuła (1,50 zł)
- garść fasolki zielonej (1 zł)
- 50g makaronu penne (0,50 zł)
- 50 g sera lazur (2 zł)
- 1/2 szklanki mleka (0,50 zł)
- kawałek masła
- 1/4 dużej cebuli (0,10 zł)
- 3 ząbki czosnku (0,50 zł)
- przyprawy: sól
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Brokuł i fasolkę ugotować al dente w garnku z wrzącą wodą. To samo zrobić z makaronem.
SOS:
Cebulkę posiekać bardzo drobno i usmażyć na rozpuszczonym maśle. Na patelnię zetrzeć na tarce czosnek. Zalać mlekiem. W osobnej szklance przygotować sobie "wywar z mąki", czyli odrobinę mleka z łyżką mąki dobrze wymieszanej. Do sosu dodać pokrojony ser lazur. Poczekać aż się rozpuści ciągle mieszając. Do całości na koniec dodać "wywar z mąki" i poczekać aż zgęstnieje. Posolić do smaku uważając, aby nie przesadzić - lazur już jest słony. Na talerzu ułożyć makaron, następnie warzywa i polać wszystko sosem. Smacznego!
PS Można dodać więcej lazura, wtedy sos będzie intensywniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz