czwartek, 14 lutego 2013

Ryż z cukinią i papryką

Pomysł na dziś - Ryż z cukinią i papryką. Cukinia jest bardzo smacznym i wszechstronnym warzywem. Przywędrowała do nas z krajów południowych, stąd też jej nazwa po włosku- zucchini (zdrobnienie od dyni zucca, z której to rodziny dyniowatych właśnie pochodzi). Bardzo smaczne i szybkie danie, które wygląda bardzo apetycznie ze względu na intensywne kolory.

 Jeden z moich bardzo ważnych Degustatorów podrzucił mi też pomysł aby podawać ceny produktów, które używam do przyrządzenia konkretnej potrawy, co z pewnością udowodni, że wegetarianizm nie jest drogi. W nawiasach podaję ceny zaokrąglone, przybliżone, które jak wiadomo zmieniają się także w zależności od pory roku.

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 mała cukinia (200 g - 1,8 zł)
  • 1/2 papryki (100 g - 1 zł)
  • 2 ząbki czosnku (0,50 zł)
  • 1/2 cebuli (0,10 zł)
  • 1/2 woreczka ryżu (50g - 0,50 zł)
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól i papryka słodka
  • natka pietruszki (cały pęczek - 1,50 zł - my wykorzystamy tylko troszkę) 
KOSZT JEDNEJ PORCJI: około  5 złotych

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone paprykę oraz cukinię. Smażymy i czekamy aż troszkę zmięknie.  Następnie dorzucamy cebulę do czasu kiedy się zeszkli. Na koniec czosnek. Przyprawiamy. Wcześniej gotujemy ryż, po czym dorzucamy go na patelnię ciągle mieszając. Wykładamy na talerz i dodajemy pietruszkę. Gotowe!


 


Jak widać cukinia inspirowała nie tylko kucharzy, ale także artystów. Poniżej polecam pozytywny utworek brytyjskiego aktora i wokalisty Tima Curry'ego właśnie o cukinii!

 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz