Idealne do każdego obiadu, pyszne i delikatne kotlety z tofu marynowanego zawierają dużo białka (11g w 100 g tofu) oraz składników odżywczych (soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E). Tofu jest to wegański odpowiednik sera wynaleziony w Chinach i produkowany z soi.
Składniki na porcje dla dwóch osób:
- 1 tofu marynowane (4 zł)
- 3 jajka (2 zł)
- 1/2 cebuli (0,10 zł)
- 2 ząbki czosnku (0,50 zł)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (0,80 zł)
- bułka tarta lub zmielone siemię lniane jako panierka
- przyprawy: kebab-gyros (zwracajcie uwagę aby w składzie nie było żadnego rodzaju glutaminianów, sól i pieprz, papryka słodka (0,50 zł)
Sposób przygotowania:
Tofu wsadzić do miski i ugnieść widelcem razem z dwoma ugotowanymi jajkami. Dodać drobno posiekaną, podsmażoną (zeszkloną) cebulę i czosnek (czosnek najlepiej zetrzeć na tarce od razu na patelnię). Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Na koniec dodać surowe jajko i wymieszać. Z otrzymanej masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej (lub zmielonym siemieniu lnianym) i smażyć na patelni. W razie gdyby się rozklejały można dodać odrobinę mąki.
Polecam film dokumentalny (bez obaw - nie ma drastycznych scen), który z pewnością przekona nas do tego aby ograniczać mięso, a być może nawet całkowicie z niego zrezygnować. Jak widać zdrowszych zamienników kulinarnych zwykłych kotletów mielonych jest mnóstwo! A to dopiero początek! Polecam!
Hmm, kiedyś robiłam coś co podobnie wyglądało tylko, że były to kotlety z ziemniaków, sera żółtego i jajek z przyprawami.
OdpowiedzUsuńa pewka, tak też można. Dlatego możliwości są nieograniczone!
OdpowiedzUsuń